Apie sveikatą meluojantiems vairuotojams gręsia baudžiamoji byla

Vairuotojo medicininės sveikatos pažymos gavimo tvarka  šiuo metu yra gana paprasta. Net jei žmogus serga kritinėmis ligomis,  jis vairuotojo garbės deklaracijoje gali įrašyti, kad yra visiškai sveikas.

Užtenka nueiti į polikliniką ar medicinos centrą, susimokėjus keliasdešimt eurų pasitikrinti regėjimą, klausą, kraujospūdį  ir per pusvalandį gauti medicininę pažymą.

Tačiau jei įvyks autoįvykis ir bus sužaloti žmonės, gali būti atiekamas tyrimas dėl melagingos informacijos pateikimo siekiant įgyti pažymą.

Jei žmogų ištinka insultas arba jis suserga epilepsija yra didelė rizika papulti į eismo įvykį. Kartais vairuotojas ir pats nesuvokia, kad buvo trumpam praradęs sąmonę, pvz., dėl ūmaus smegenų kraujotakos sutrikimo, pervargimo ir pan.

Medikams yra numatyta prievolė apie ligas ar sveikatos sutrikimus, nesuderinamas su vairavimu, informuoti policiją. Tai nurodoma sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-973 patvirtintame Vairuotojų sveikatos tikrinimo reikalavimų ir tvarkos apraše: „Apie asmenis, kurie dėl sveikatos būklės vairuoti negali, per 5 darbo dienas reikia raštu informuoti policijos komisariatą pagal tikrinamojo gyvenamąją vietą, nurodant tikrinamojo asmens kodą, vardą, pavardę, adresą.“

Sveikatos apsaugos ministerija laikosi nuostatos, kad žmogus, žinodamas, jog serga su vairavimu nesuderinama liga, nesės prie vairo rizikuodamas savo, artimųjų ar kitų eismo dalyvių sveikata ir gyvybe.

Saugaus eismo automobilių keliais įstatymas numato, kad teisė vairuoti transporto priemones atimama:
1) įstatymuose nustatytais atvejais;
2) sutrikus elgesiui, asmenybei ir (ar) susirgus ligomis, įtrauktomis į patvirtintą sąrašą, kai dėl asmens sveikatos ar elgesio būklės asmuo negali tinkamai vairuoti transporto priemonių, teisė vairuoti transporto priemones atimama nustatyta tvarka;
3) paaiškėjus, kad teisė vairuoti transporto priemones buvo suteikta pateikus neteisingus asmens, sveikatos būklės duomenis ar kitą neteisingą informaciją, lėmusią teisės vairuoti transporto priemones suteikimą.

Nustojus galioti sveikatos medicinos pažymai, automatiškai pasibaigia ir vairuotojo pažymėjimo galiojimas.

Lietuvoje yra įteisinta vairuotojo garbės deklaracija, kurią žmonės užpildo ir pasirašo prieš sveikatos patikrinimą sveikatos priežiūros įstaigoje. Šios deklaracijos esmė – vairuotojas savo sveikatos būklę įvertina pats, o sveikatai pablogėjus kreiptis į gydytoją reikia pačiam.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *